Onderkoeling
Hypothermie (onderkoeling) Sportbeoefening bij lage omgevingstemperatuur zal leiden tot vernauwing van de huidvaten. Wanneer de lichaamstemperatuur daalt beneden de 35 graden Celsius, spreekt men van hypothermie ofwel onderkoeling.
De eerste verschijnselen daarbij zijn spiertrillingen, koude blauwe huid en pijn in de ledematen. Beoefening van de wielersport kan wel leiden tot lokaal letsel maar zelden of nooit tot een volledige hypothermie. Voeten, handen, oren, neus, kin en wangen zijn de plaatsen waar zich bevriezing kan voordoen. Koude letsels kunnen ook zonder bevriezing ontstaan. Denk aan langdurig rijden in de stromende regen net boven de nul graden zonder goede bescherming.

1) Algemeen
Sportbeoefening bij lage omgevingstemperatuur zal leiden tot vernauwing van de bloedvaten. Wanneer de lichaamstemperatuur daalt beneden de 35 graden, spreekt men van onderkoeling. Het gaat daarbij niet alleen om de buitentemperatuur. Afkoeling is een gevolg van drie invloeden: temperatuur, wind en vochtigheid. Je kunt veel leed ondervangen door goede kleding te gebruiken.


2) Ook winterkleding moet kunnen ademen
Zorg dat je jas/jack aan de voorkant winddicht is. De achterkant hoeft niet afgesloten te zijn. Als je je inspant genereer je veel warmte, en die moet je ook weer kwijt. Lukt dat niet dan ga je meer zweten en koel je te snel af. Let op dat de winddichte kleding wel ademend is. Zorg voor een goede collant (lange broek) Heel belangrijk in de winter is dat je huid droog blijft. Gebruik geen katoenen petjes en katoenen t-shirts; ze houden vocht vast, en dus houden ze je nat en koud. Dus gebruik goede materialen die het vocht doorsluizen naar buiten. Beter meerdere lagen dan een dik kledingstuk.


3) Handen
Zorg voor extra aandacht voor je handen en voeten. Handschoenen zijn er in vele soorten en maten. Let erop dat ze soepel zijn en gedeeltelijk winddicht. Er zijn ook waterdichte handschoenen als het extreem koud is.


4) Voeten
Om de voeten warm te houden zijn er speciale ( dunne) sokken op de markt (thermastat) Pas op voor te dikke sokken want met dikke sokken gaan je schoenen knellen, waardoor de bloedsomloop wordt gehinderd en je toch nog koude voeten krijgt. Om de schoenen heen kunnen overschoenen gebruikt worden, bijvoorbeeld van neopreen. Je kunt ook speciale winterschoenen aanschaffen. Plak tape over de neus van je schoen en trek dan de overschoenen aan.


5) Hoofd
Zet altijd een helm op. Tegenwoordig kun je uitstekende helmen kopen. Zorg voor een goede (bivak) muts onder je helm. Geen katoen want dat houdt vocht vast en dat koelt weer af. Plak eventueel de luchtgaten van je helm dicht. Voor de recreatieve fietser (hybride of stadsfiets) is een pet of muts aan te bevelen.


6) Ogen
Doe een bril op. Dan heb je minder kans op bevriezingen van de ogen en het beschermt tegelijk tegen regen, zand, modder en insecten.


7) Knieën
Plak warmtepleisters op je knieën.


8) Gezicht
Smeer bij lage temperaturen je gezicht met vaseline in.


9) Eten en drinken
Ook tijdens korte tochten in de winter moet je eten en drinken. Tegenwoordig heb je goede thermo bidons waarin het vocht lang warm blijft.


10) Concentratie
Blijf geconcentreerd fietsen. Kijk goed waar je fietst en wees je bewust van de risico’s. Denk daarbij aan bevroren ondergrond, takken, bladeren enz.